Manyetik okuma / yazma kafaları sabit diskin asıl işi yapan parçalarıdır. Bu bileşenler, harddiskin diğer parçalarından daha fazla çalışır. Ne yazık ki, harddiskiniz yaşlandıkça ilk yıpranan kısımlar olabilirler. Bu belki de hard disk arızasının en kötü şeklidir.
Harddisk arızası sorunu nedeniyle ortaya çıkan ritmik tıklama seslerinin, bilgisayar tamir teknisyenleri tarafından HDD Kafa Atma veya HDD Kafa Vurma olarak adlandırılması çok yaygındır.
Okuma / yazma kafalarının yıpranmaya karşı hassas olmalarının yanı sıra düşürme gibi fiziksel darbeler sadece onları kör etmekle kalmaz aynı zamanda harddiskin diğer kısımlarına da zarar vererek verilerinizin güvenliğini tehlikeye atar.
Sabit sürücünüzün okuma / yazma kafaları bozulmuş ve harddiskten ses geliyorsa, verilerinize tekrar kavuşmak için harddisk onarım uzmanlarımıza güvenebilirsiniz.
Hard Disk Kafa Atma Sorunu
Harddisklerdeki okuma / yazma kafaları, kayıt cihazlarındaki iğneye benzer şekilde işlev gören uzun kolların uçlarındaki çok küçük bakır bobinlerdir. Bunlar, harddisk plakalarındaki minik manyetik bölgeleri değiştirerek ve bunları tekrar okuyarak hard diskteki tüm verileri oluşturmaktan sorumludur. Okuma / yazma kafaları arızalandığında, profesyonel bir veri kurtarma merkezinde kafalar uyumlu bir donör ile değiştirilmezse, verilerinizi okumak imkansız hale gelir.
Harddiskinizin gerçekleştirdiği her okuma ve yazma işlemi, plakaların üzerinden geçen okuma / yazma kafalarıyla gerçekleştirilir. Hard diskinizin plakalarındaki milyarlarca manyetik sektörün ürettiği elektrik sinyallerini alıp değiştirebilirler. Bu elektrik sinyalleri, sürücünüzde yaşayan verilerdir.
Harddiskin içinde genellikle üst üste istiflenmiş çoklu plakalar bulunur. Veriler plakanın üstüne ve altına yazılır. Bu durumda her tabağın üstünde ve altında bir okuma / yazma kafası olacaktır. Başka bir deyişle, bir sabit sürücünün üç plakası varsa, genellikle altı okuma / yazma kafası mevcuttur.
HDD Kafa Atma Tamiri
Harddiskin parçaları sürekli hareket halindedir. HDD mil motoru, plakaları dakikada binlerce devirde, tipik olarak 7200 veya 5400 RPM ve bazı özel kullanım diskler için iki katına kadar hızda döndürür. Plakalar altlarında dönerken, kafalar plakanın yarıçapı boyunca sürekli gezer ve plakadaki manyetik alanları okur ya da değiştirir.
Günümüz hard disklerinde birbiri üstüne dizilmiş birçok plaka vardır. Okuma / yazma kafaları da set halinde tutulur. Her kafa plakanın bir yüzeyinden veri okur.
Her okuma ve yazma komutunda, kafaları plakaların üzerinde tutan kollar, onları doğru sektör üzerinde konumlandırmak için kaydırılır. Bu yorucu bir iştir ve mekanizmaların hepsi çok hassastır. Okuma / yazma kafaları zaman içinde aşınmaya başlarlar. HDD arızasının ilk aşamalarında, kafalar okuma veya yazma işlemlerini yapmakta zorlandığını tıklama sesleri ile belli eder.
Harddiskten ses geliyor iken yeni veri yazmaya/okumaya çalışmak dosya bozulmasına neden olabilir. Örneğin, okuma/yazma kafası verileri yanlışlıkla firmware sektörüne yazarsa, harddiskiniz bir tuğlaya dönüşebilir.
Bir müddet sonra ara ara duyulan sesler, analog bir saatin sesi gibi, düzenli tıklama haline gelecektir. Bunun nedeni, sabit sürücünüzün okuma / yazma kafalarının artık tamamen kör olması ve plakalar üzerinde ileri geri gitmesine rağmen veri okuyamamasıdır. Bu durumda sabit sürücüden en ufak bir veriyi bile kurtarmanın bir yolu yoktur.
HDD Kafa Vurma Nasıl Anlaşılır?
Okuma/yazma kafa atması harddisklerde sık görülen bir arıza durumudur. Fiziksel bir darbe veya ani bir güç kaybı, kafaların plakaları etkilemesine neden olabilir. Bu şekilde kullanılmaya devam edilmesi plakaların çizilmesine yol açabilir. Harddiskteki veriler kritik öneme sahipse ve yedeklenmemişse, Harddisk kafa vurma belirtileri ortaya çıktığı anda diskin bilgisayar bağlantısı kesilmelidir.
Arızalı kafalar sadece hard diskinizdeki verilere erişmenizi engellemez. Plakaların zarar görmesi, geri dönüşü olmayan veri kaybına neden olabilir. Harddisk sabit bir tıkırtı sesi veya gürültü çıkarmaya başlarsa, derhal çalıştırmayı bırakın. Bu sesler, kafaların plakalara zarar verdiğinin bir işareti olabilir. Bigdata Veri kurtarma uzmanları, bozuk harddiskten veri kurtarma‘ya yönelik araçlara ve deneyime sahiptir.
Harddisk Kafa Vurma Nedenleri
- Harddiskin yere düşmesi
- Ani güç kaybı
- Harddiskin zaman içinde aşınması/yıpranması
- PC’den güvenli bir şekilde çıkarılmaması
- Kafaların plakalara temas etmesi
- Zayıf üretim
- Ucuz parçalar
Harddisk Kafa Vurma Çözümü
Okuma / yazma kafalarını değiştirmek uzun bir işlemdir. Okuma / yazma kafaları narindir, zarar görmesi kolay ve değiştirilmesi zordur. Bir kafa setini sökmek ve zarar vermeden yerine yenisini takmak için harddisk tamir araçları, tecrübeli elleri ve keskin gözleri olan veri kurtarma ekibine ihtiyaç vardır.
Her harddisk modelinde, birbirinden biraz farklı olan okuma/yazma kafaları bulunur. Bunların değişimini en kısa sürede yapabilmek elde donör disk arşivi olmasını gerekli kılar. Bugünlerde hard diskler o kadar karmaşıktır ki, aynı modeldeki diskler bile birbirlerinden çok farklı olabilmektedir ve buna bağlı olarak uyumlu donör bulmak zorlaşmaktadır. Bu nedenle bire bir aynı olmayan parçalarda uyumluluk sorunları ortaya çıkması sıradan bir durumdur.
Birçok kafa arızası veri kurtarma senaryosunda, kafaların birkaç kez değiştirilmesi gerekir. Her okuma/yazma kafası setiyle, mühendislerimiz harddiskten gittikçe daha fazla veri okurlar. Odak noktamız, var olan datanın mümkün olduğunca fazlasını kurtarmaktır. Bu çaba, harddisk plakalarından daha fazla veri okunamayacağı ana kadar devam eder. Mühendislerimiz daima bu sebeple öncelikle kullanıcı için en kritik dosyaların peşinden giderler. Ancak çoğu durumda, hard disk onarım uzmanlarımız müşterimizin verilerini bozuk harddiskten güvenle almayı başarırlar.
İçerisinde yüzlerce donör disk sürücüsü bulunan ve kolayca erişilebilen bir kütüphaneye sahip olmak, HDD Veri Kurtarma hizmetini kolaylaştıran ve aynı zamanda hızlandıran önemli faktörlerdendir. Yine de, bol miktarda donörde bile, iyi bir kafa seti bulmak deneme yanılma gerektirebilir. Birkaç deneme yapabilir ve harddisk firmware yazılımı ile biraz uğraşmak zorunda kalabiliriz. Ancak işin sonunda, mühendislerimiz çalışan ve müşterinin harddiskinden veri okuma yapabilen bir kafa seti bulacaktır. Yeni parçalar ile harddisk orjinal şekilde çalışmayabilir. Aslında donör parçalar, arızalı bir harddiski tamir etme gayesiyle kullanılmaz ve uzun süre bu şekilde kullanılması uygun değildir. Ancak bir geçici çözüm bile hiç yoktan iyidir. Bu şekilde arızalı harddiskteki verileri kurtarmaya başlarız.
Bigdata Veri Kurtarma Laboratuvarında Harddisk Kafa Değişimi
Mühendislerimiz harddiskin durumunu temiz oda iş istasyonlarımızda değerlendirir. Okuma / yazma kafalarını ve veri saklama plakalarını hasar açısından inceler. Plakaların cilalanmaya ihtiyacı olup olmadığını ve okuma/yazma kafalarını değiştirmenin ne kadar zor olacağını belirler. Ön inceleme neticesinde başarı olasılığını ortaya çıkarır ve fiyat teklifi sunarız.
Teklifi onayladığınız taktirde, veri kurtarma aşamasına geçerek çalışmalara başlarız. Verilerinizi kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yaparız. Veri kurtarma mühendislerimiz HDD Kafa Değişimi konusunda yüksek vasıflara sahiptir.
Bigdata, harddisk tamiri için kafa değiştirme araçlarından son teknoloji yazılıma kadar birinci sınıf eğitim ve donanıma sahiptir. Arızalı harddiskinizi Bigdata Merkezi’ne gönderdiğinizde, verilerinizin emin ellere teslim etmiş olursunuz.
Kaliteli bir veri kurtarma laboratuvarının güvenli ortamı olmadan Harddisk Onarımı yapmak verilerinizi tehlikeye atmaktır.
HDD kafa arızalarına yönelik kendi başınıza uygulayabileceğiniz bir çözümü yoktur. Uygun donanıma sahip olmayan kişilerin, bilgisayar tamiri yapabilseler bile, arızalı HDD’leri güvenilir bir şekilde onarabilme ihtimalleri oldukça düşüktür.