Videolar gelişen teknoloji ile hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Ancak kullanım koşullarından dolayı kayıt edilen verilerin silinerek kaybolması sorunları ile sık sık karşılaşılmaktadır. GoPro veya çeşitli markalarda üretilen aksiyon kameraları  tarafından çekilen videoların bellek yongalarına kaydedilme şekilleri nedeniyle, birçok standart veri kurtarma yazılımları verileri doğru şekilde kurtarmamaktadır.

Videonun kurtarılması neden karmaşıktır?

Dosyaları kurtarmanın yaygın ve en çok kullanılan yöntemi bir dosya başlangıcını bulmak ve ardından dosya verilerinin sıralamaktır. Ofis dokümanları ve fotoğraflar gibi birçok öğede bu yöntem işe yaramaktadır. Ancak bu veri kurtarma yöntemi genellikle videolar için çoğu zaman aynı sonuçları vermemektedir.

Video kameraların büyük bölümü kayıt edilen video görüntüsünü bir SD kartta parçalar halinde depolar. Bir FAT 32 bellek yongasında, bir dosyanın her bir parçasının adresi Dosya Ayırma Tablosunda (FAT) saklanır. Bir dosya silindiğinde, FAT dosya sitemindeki tahsis verileri de silinir. Söz konusu durum her bir parçanın konumu kaybolduğu için dosyayı geri getirmenin bir yolu olmadığı anlamına gelir.

GoPro Hero dosyaları neden birçok parçada saklanıyor?

Bunun nedeni kameranın hem düşük hem de yüksek çözünürlüklü videoyu aynı anda kaydetmesidir. Bellek yongasındaki kümelerin veri akışı biraz aşağıdaki gibi görünebilir.

<yüksek> <yüksek> <yüksek> <düşük> <yüksek> <ses> <düşük> <jpeg> <yüksek>

Her öğe mantıksal olarak kendi dosyasına yazılır. Böylece çalışan bir çipte dosyaları görmektesiniz. Ancak, veri silindiğinde sahip olunan tek şey, yukarıdaki akışlardan birinden veri içeren bir dizi kümedir. Her bir küme çalışmasının uzunluğu her video için farklıdır.  Bu nedenle, standart veri kurtarma yazılımlarının uyguladığı dosyanın başlangıcını bulmak ve sıralı verileri getirmeye çalışma yöntemi işe yaramamaktadır.

Bu sorunu nasıl çözülmektedir?

Çözülmesi gereken problem, bir yapboz bulmacasına ve tüm parçaların baş aşağı olmasına benzer. Önce seçebileceğiniz bazı parçalar, örneğin 4 köşe ve kenar parçaları. Gerisi biraz tahmin olabilir. Bu işaretlenmemiş parçaların doğru sırayla seçilmesi, mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için yıllar süren geliştirme sürecidir.

Bigdata olarak uyguladığımız yöntem ile her veri kümesi analiz edilir ve ardından doğru kümeleri kullanarak her videonun yeniden birleştirilmesi sağlamaktayız. Böylece dosyalar onarılmadan kurtarılmakta hem .MP4 dosyaları hem de .LRV (Düşük çözünürlüklü video) geri yüklenmektedir.

Bazı yongalarda hasar olabilir ve bu da yeniden yapılandırmayı imkânsız hale getirir.  Yani orijinal veriler artık mevcut değildir. Bu cihazlar için, bazı ekstra araçlar kullanılarak kümeler taranır ve meta veriler daha sonra sıfırdan oluşturulur. Bu, küçük video parçalarının görüntülenebileceği anlamına gelir. Olumsuz yanı, bazen tek bir büyük dosya yerine birçok küçük dosyanın oluşturulabilmesidir. Olumlu tarafı, küçük parçaların bile faydalı olabilmesidir. Herhangi bir video verisi hiçbir zaman değiştirilmez, bu nedenle adli olarak güvende kalır.

Drone videolarını kurtarma

Drone cihazları üzerinde bulunan kameralar video görüntülerini aksiyon kamera olan GoPro'ya benzer şekilde hem yüksek hem de düşük çözünürlüklü akışlarda depolamaktadır.  Bigdata olarak bu kameraların birçoğunu otomatik olarak algılayacak ve işleyecek, her akışı ayrı ayrı işleyecek, böylece son geri yükleme videosu hem tamamlanacak hem de doğru şekilde oynatacak teknolojiye sahibiz.

Adres   : Balgat Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. 36/6 Çankaya/Ankara